Kennis delen
Bij Point O vinden we het belangrijk om onze kennis over drugs- en alcoholpreventie te delen met zorgprofessionals. Door praktische inzichten en ervaring over te brengen, dragen we bij aan het stellen van de juiste diagnoses en het adequaat doorverwijzen van mensen met verslavingsproblematiek. Tijdens onze lezingen behandelen we diverse vraagstukken, zoals:
- Hoe je als zorgverlener kunt omgaan met hulpvragen van naasten van verslaafden;
- Het herkennen van verslavingsgedrag;
- Welke vragen relevant zijn om te stellen.
Huisartsen, WMO-consulenten, ambtenaren of zorgpartners en organisaties: op verschillende manieren kun je in aanraking komen met verslavingsproblematiek. Wij geven op maat lezingen afgestemd op de professionele zorgdoelgroep.
Kennis en ervaring delen…
Point O deelt kennis over drugs- en alcoholpreventie en biedt praktische inzichten in het herkennen van verslavingsgedrag. Er wordt besproken wat te doen wanneer een naaste van een verslaafde met vragen komt. Ook wordt dieper ingegaan op het doorverwijzen en de verschillende mogelijkheden voor zorg, hulp en ondersteuning.
…met huisartsen
Hoe herken je als huisarts een verslaving bij een patiënt die overmatig alcohol of drugs gebruikt? Welke vragen kun je stellen om problematisch gebruik te identificeren? En hoe verwijs je de patiënt effectief door? Onze lezingen bieden praktische handvatten en concrete inzichten voor deze situaties.
…met WMO consulenten
Tijdens intakegesprekken kom je soms signalen van overmatig middelengebruik tegen. Maar hoe onderscheid je dit van verslavingsproblematiek? Welke vragen stel je voor de juiste diagnose, en hoe kun je de juiste hulp inschakelen? Wij geven consulenten duidelijke richtlijnen om hiermee om te gaan.
…met zorgpartners en organisaties
Samenwerken in de zorg vinden we allemaal heel belangrijk. Om als organisaties goed met elkaar samen te kunnen werken is het van belang op de hoogte te zijn van elkaar diensten. Wij geven lezingen over onze diensten en hoe wij cliënten ondersteunen. Dit biedt zorgpartners inzicht in de mogelijkheden binnen Point O en hoe wij kunnen bijdragen aan gezamenlijke zorgdoelen.
…met gemeenten
Gemeentelijke medewerkers krijgen inzicht in de wereld van verslavingszorg, inclusief de verschillende benaderingen en stromingen. We bespreken ook de rol van naasten en de mogelijkheden na een klinische opname, zoals onze safehouses. Bezoeken aan een safehouse en verhalen van ervaringsdeskundigen maken deel uit van het programma.
Klinische les
Onze klinische les biedt een uitgebreide blik op de wetenschap achter verslaving, gecombineerd met ervaringen vanuit het cliënten- en hulpverlenersperspectief. Onder leiding van BSc Robert Pols, een maatschappelijk werker met ervaring in verslaving en herstel, duiken we in onderwerpen zoals:
- De werking van verslaving in het brein.
- Gedragskenmerken van cliënten.
De twee uur durende bijeenkomst is interactief en omvat een presentatie over bewustzijnsveranderende middelen, van traditionele drugs tot moderne designerdrugs zoals 3-MMC.
Nieuwe data voor de klinische les worden binnenkort bekendgemaakt.
Voor vragen of meer informatie over onze lezingen en trainingen kun je contact opnemen via preventie@point-o.nl. Bel ons gerust of stuur een e-mail – we helpen je graag verder!