Klinische behandeling
Onze kliniek ‘Monchique’ in Portugal
Onze kliniek in Portugal biedt intensieve hulp bij verslaving door middel van een klinisch behandelprogramma zonder wachtlijst*, speciaal voor mensen met verslavingsproblemen én volledig vergoed door de zorgverzekeraar*. Onze benadering is geïnspireerd op het Minnesota model met een holistische aanpak uitgevoerd door een multidisciplinair team dat voor jou klaarstaat. We richten ons op actief werken aan jouw herstel, met de nadruk op re-integratie en welzijn.
Ben jij op zoek naar een plek voor een volledige reset, waar je jezelf en je herstel weer kunt vinden? Dan is een klinische behandeling in Portugal wellicht iets voor jou.
*Point O heeft geen wachtlijst voor het starten van je behandeling. Het aanvragen van een machtiging (goedkeuring) bij je zorgverzekering kan enkele weken in beslag nemen.
*Het volledige behandelprogramma wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Bekijk je polis zorgvuldig of vraag ons om advies. Meer uitgebreide informatie over verwijzingen en vergoedingen vind je op deze pagina.
Wat houdt de klinische behandeling in?
Ons klinisch programma is speciaal ontworpen voor mensen met verslavingsproblematiek die willen beginnen met hun herstel in een klinische setting. Gedurende je verblijf in onze kliniek zet je de eerste stappen naar abstinentie en werk je aan een leven zonder verslaving.
De behandeling is een programma van zes weken, waarin je verblijft in onze kliniek Monchique in Portugal. Deze omgeving biedt de benodigde ruimte en afstand om aan jezelf te werken. Dit alles vindt plaats midden in de Portugese natuur, waarbij het klimaat en de omgeving een belangrijk onderdeel van de behandeling zijn. “Rust”, “Reinheid” en “Regelmaat” zijn sleutelwoorden in onze kliniek. Ons toegewijde multidisciplinaire team bestaat uit psychologen, psychiaters, sociaal werkers, vaktherapeuten, verpleegkundigen, artsen en ervaringsdeskundigen. De behandeling combineert verschillende evidence-based technieken, zoals:
- CGT (Cognitieve Gedragstherapie)
- CRA (Community Reinforcement Approach)
- Het 12-stappenprogramma
- Emotieregulatie
- Psycho-educatie
De behandeling wordt volledig afgestemd op jouw situatie en hulpvraag, zodat je optimaal kunt werken aan jouw herstel.
Onze benadering tijdens de Nederlandstalige klinische behandeling omvat:
- Individuele sessies: onder begeleiding van psychologen onderzoek je de onderliggende oorzaken van je verslavingsproblemen en krijg je inzicht in de relatie tussen trauma’s en verslavend gedrag.
- Geestelijk en lichamelijk herstel: we bieden een alomvattende holistische aanpak, waarbij we therapieën zoals Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Acceptatie en Commitmenttherapie (ACT) inzetten. Fysieke activiteiten zoals yoga, wandelen en sport maken onderdeel uit van je behandeling. We stimuleren een gezonde levensstijl met verse en uitgebalanceerde maaltijden.
- Groepssessies: middels groepstherapie leer je effectief omgaan met verlangens en prikkels. De groep ondersteunt bij het opbouwen van je zelfvertrouwen en het tegengaan van eenzaamheid.
Onze dagelijkse activiteiten bestaan onder andere uit reflectiegroepen, groepstherapie, individuele therapieën op maat van jouw behoeften, en therapeutisch werk gericht op de 12 stappen en terugvalpreventie.
Bij ons kun je rekenen op een persoonlijk herstelprogramma, inclusief regelmatige evaluaties van je voortgang. Daarnaast bieden we nazorgprogramma’s voor degenen die de behandeling hebben afgerond maar nog verdere ondersteuning nodig hebben.
Hoe verloopt het proces voor aanmelding klinische behandeling?
We doen ons best om zo snel mogelijk na je aanmelding een intakegesprek in te plannen. Dit vindt plaats in ons intakecentrum in Schaijk, Nederland. Tijdens deze intake brengen we je situatie in kaart en geven we advies over de best passende behandeling voor jou. Daarna volgt een adviesgesprek met de regiebehandelaar, wat leidt tot een definitieve beslissing over je instroom of een advies voor een andere behandeling.
Is er een detox nodig voordat je in de kliniek kunt instromen? Dan begeleiden we je bij dit proces met een van onze samenwerkingspartners. Het casemanagementteam houdt je op de hoogte van je officiële instroomdatum en begeleidt je in het proces voor je reis naar Portugal. Zij zullen je ticket boeken en je adviseren over hoe je je het beste kunt voorbereiden. Bij aankomst wordt je opgehaald op het vliegveld en start je je eerste dag met een instroomgesprek, waarin alles over jouw behandeling wordt uitgelegd, je een medische check krijgt en je je kunt installeren op je kamer. Vervolgens stroom je in bij de groep en stellen we samen met jou het verdere traject vast.
Hoe lang duurt de klinische behandeling zonder wachtlijst?
Het traject duurt zes weken. Gedurende deze periode ontvang je een volledige behandeling, bestaande uit individuele sessies, groepssessies, meetings, gesprekken met de regiebehandelaar en andere groepsactiviteiten. Tijdens je behandeling leef je samen met een groep in de kliniek, waar je wordt ondersteund door een deskundig woonbegeleidingsteam.
Voor wie is de klinische behandeling bedoeld?
Deze behandeling is voor iedereen die kampt met verslaving of aanverwante problematiek, zoals:
- (Bijna) nergens meer interesse in hebben of plezier aan beleven
- Niet kunnen stoppen met het nemen van alcohol en/of middelen
- Gevoel van waardeloosheid
- Weinig energie hebben
- Besluiteloos zijn
- Moeilijker kunnen concentreren
- Last hebben van schuld en/of schaamtegevoelens
- Moeite hebben met het onderhouden van je huishouden en/of sociale contacten
- Inactief zijn door het effect van alcohol en/of drugs
- Inactief zijn door veel tijd kwijt te zijn aan het gebruiken van alcohol of drugs
- Veel last hebben van onrust
- Moeilijk contacten kunnen leggen met nieuwe mensen en deze onderhouden
- Moeite met het aanhouden van structuur
- Moeite met slapen
- Veel last van triggers en niet goed weten hoe hiermee om te gaan
- Moeite met het voelen en uiten van emoties
- Veel last hebben van angst en/of spanningen
- (In vlagen) last hebben van boosheid en/of agressie
- Sommige plekken, handelingen of personen vermijden
- Last hebben van gevoelens van paniek met soms paniekaanvallen als gevolg
- Moeite hebben met vasthouden van je herstel en clean blijven
Herken je jezelf in één of meerdere bovenstaande punten? Meld je dan nu aan via onderstaand formulier. We kijken ernaar uit om met jou samen te werken en je te ondersteunen op je weg naar herstel!
Aanmelden
Ik zoek hulp
Wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op via het formulier op de website of bel naar 0486 436642.